AGM VX50

Wanneer je een AGM VX50 ziet staan komt het design je wellicht wel bekend voor. De AGM VX50 lijkt erg veel op de Italiaanse Vespa scooter. Dat is niet zo verbazingwekkend, de AGM VX50 behoort tot de categorie “retro” scooters die allemaal lijken op Vespa modellen. Tot deze merken behoren ook La Souris, VOM, Grande Retro, Turbho, Killerbee en IVA. Hebben we ze nu allemaal gehad? Vast niet, wat is eigenlijk het verhaal achter de AGM VX50 en andere retro scooters?

 

Made in China

De opdruk “made in China” was vroeger meer een waarschuwing. Een teken van inferieure kwaliteit. Dat is niet per definitie meer het geval, de iPhone wordt ook in China gemaakt. Bij een Chinese scooter wordt niet zozeer verwezen naar het land van herkomst, Piaggio heeft immers ook fabrieken in China, maar de wijze waarop scooters geproduceerd worden. Vespa scooters worden naar Italiaans ontwerp volgens strenge maatstaven geproduceerd in fabrieken die voldoen aan alle eisen. Retro scooters worden volgens andere standaarden geproduceerd en komen in grote getale naar Europa. Hier wordt er door de importeur een merk sticker opgeplakt. Soms zijn er enkele details waarmee een AGM VX50 er net iets anderen uit ziet dan een Killerbee, technisch zit er niet zoveel verschil tussen.

 

Is een retro scooter kopen verstandig?

Je kunt voor weinig geld een AGM VX50 bestellen, zeker als je dat vergelijkt met een Vespa Primavera. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat de kwaliteit niet helemaal gelijk is. Een Vespa scooter heeft een stalen overkapping, de AGM VX50 heeft een kap van kunststof. Technisch kan een budget retro scooter niet tippen aan een Vespa scooter en dat hoeft ook niet. Het gaat bij dit soort Chinese scooters vooral om de prijs/kwaliteitverhouding.

 

Kiezen voor een AGM VX50 of een Vespa Primavera?

Als het budget de enige reden is om een luxe Vespa te schrappen van je lijstje kun je een lease contract overwegen. Je kunt ook kijken naar Sym scooters, die zijn iets duurder maar ook wat luxer dan de meeste budget scooters. De conclusie is dat je niet zomaar een merk en model moet kiezen. Vergelijk de mogelijkheden en doe eventueel navraag bij de leverancier. Misschien is er wel een ander type die beter aansluit bij jouw wensen.